Теряю контроль над сыном

2989 1 ответов

Таня 16.06.2015

Здравствуйте! Мне 39 лет, мужу - 41. Нашему старшему сыну 10 лет и доченьке 1 год 10 мес. Проблема в отношениях со старшим. Мы с мужем стараемся обеспечивать своих детей - они ни в чем не нуждаются: что не попросят - все пожалуйста. С недавних пор сын перестал нас слушать - балуется, не учится, языканит с нами и учителями, учит сестренку разным глупостям, перестал помогать. Я по всему вижу, что он меня не ценит, я ему не авторитет, надо несколько раз крикнуть, чтобы он среагировал. Поведение ужасное, ничем не интересуется. я начала уже срываться, нервничать, кричать - нет сил. Ведь в доме маленький ребенок которому тоже надо внимание. Несмотря на такое поведение - со стороны он как золото, все думают что он молодец и не верят в проблемы с ним. Я его боюсь самого отпускать куда нибудь - он не самостоятельный и невнимательный. Муж вначале потакал ему, а теперь не знает что делать. Попробовал налупить - не помогает. грозились отдать в интернат-ему все равно. Что делать? в чем моя ошибка? Что я сделала не так? Ведь все ради детей и для детей!

Якщо дитина не має дисциплини, то не чує впевненості у собі. В такої дитини великий страх, незнає що можна що ні. Крім того зявилась ревність і та страх, що його менше любитимуть, бо є сестричка.

Спробуйте жетонний спосіб виховання. Чіткі вимоги і нагорода, бажано, щоб всі бачили, що його хвалять. Те що заробив ніколи не забирайте. Нехай збирає жетони протягом дня, щоб на щось заробити. Потім протягом тижня.

Крім того, памятайте, що починається період, де батьки втрачають свій авторите у дитини, а авторитетом стають друзі. А ближче 17 років авторитетом стає сам собі. Це нормальний процес становлення особистості. І варто вчити дитину виконувати обовязки, не тому що має Вас слухати, а тому що він має заробити на свої привілеї. Якщо Ви цього навчите, то йому буде легко в житті. Бо в житті треба за все платити.

А тут з однної сторони все можна і нічого серйозного за це не буде. А здругої сторони застрашування, що ми тебе віддамо як не будеш таким як ми очікуємо. В цьому віці Ваш син ще не розуміє, що ви його просто так любите, тільки за те що він є, тому про це варто йому говорити часто.

Я проводжу тренінги по жетонному способу виховання. Ця методика добре себе показала з проблемними дітками. Методику я привезла з Польщі від мого вчителя др. Артура Колаковського. Його книжка по цьому методу є бестселлером 2011 року в галузі психології в Польщі.

Марциняк-Дорош Оксана, психолог г. Львов

Лучшие советы и рекомендации в нашем Телеграм канале

Задайте ваш вопрос психологу

Задать вопрос
ПСИХОЛОГУ