Я не принимаю себя

2197 1 ответов

Рома 13.08.2017

Мене звати Рома. Мені 21р. Життя з дитинства не задалось. Коли мені ще й не було 8 років тато покінчив з собою, ізуродував мене, зробивши мені опіки на вісках на голові.Важко в таке повірити, він не був здоровий психічно. Я і сама все життя того не приймала, і не приймаю себе, своє відображення в дзеркалі. Так я тікала від себе всі свої 21р. закінчила школу, закінчую університет,а як жити дальше не знаю. Я не бачу себе в майбутньому, я не приймаю себе, своє тіло. Завджи в пріоритеті було вивчитись, здобути освіту але ж це не найважливіше в житті. Я не можу прийняти те що маю, обєктивно себе оцінити і я навіть не можу нормально позлитись на себе за це. Емоцій ніяких.Пустота.Прошу допомоги, можливо зі сторони видно вихід?

Пелипенко Мария Александровна

Пелипенко Мария Александровна

Привіт Рома, життєва історія у Вас і справді склалась не з легких. Проте Ваше минуле, не обовязково мусить визначати Ваше майбутє. 

Закінчення університету, це певний етап в житті і пошуки відповіді куди далі рухатись можуть забирати багато енергії. А відсутність конкретного плану - викликати тривогу і збільшувати невпевненість у собі. Проте впевнена що є і інші студенти, які не дуже ще розуміють куди далі рухатись.

Варто віднайти опори в житті на які Ви зможете спиратись та ресурси, де зможете набиратись енергії. Можливо це Ваші близькі, чи колеги, хтось хто Вас підтримає у складній ситуації, хто може Вам сказати про Ваші сильні сторони, чи любить Вас просто так, за те що Ви є. Ресурсів можна набиратись через заняття які приносять радість та натхнення - прогулянки, спів, малювання, волонтерство тощо.

Коли відчуваєте розгубленість - можна будувати коротко тривалі плани на день, тиждень і поступного збільшувати термін. Прислухатись до себе - чого хочеться, обирати - що снідати, вдягати, як відпочивати. Більше довіряти собі. Не критикувати себе, а хвалити і підтримувати. Ви молодець, попри складну ситуацію в минулому, Ви шукаєте вихід.

Колись в мережі "ходила картинка", - що приймати від депресії? - приймати себе по чайній ложечці щодня.
Це тривалий процес, бо стосується глибиних переконань стосовно себе. Але їх можна змінити. Почніть з того що Вам подобається в собі. Навіть тіло - завдяки ньому ми рухаємось, дихаємо, вже за це можна бути вдячним. Спробуйте на кожну свою критику - " в мене не гарне тіло", знайти похвалу -"але у мене гарні очі", " моє тіло не хворіє". Це може звучати смішно, проте важливо - створіть перелік на листку і перечитуйте. Спробуйте подивитись на себе в дзеркало і сказати " Я люблю себе". Існує багато технік, для того щоб змінити уявлення про себе, добре б ще розібратись звідки і чому воно у Вас зявилось. 

Більше звертайте уваги на те, що Вам вдається. І зупинайте критику відносно себе. Ви унікальна людина, як і кожен з нас, у Вас є свої особливості, але за виначенням Ви хороші. Колега каже " Бог браку не створить". У Вас є здібності щоб змінити своє життя. І хоча зміни не наступають миттєво проте кожен маленький крок буде наближати Вас до більш усвідомленого життя. 

Марія, психолог в Львове, психотерапевт, Львів

Консультации, которые помогли людям:
Лучшие советы и рекомендации в нашем Телеграм канале

Задайте ваш вопрос психологу

Задать вопрос
ПСИХОЛОГУ