Проблемы в семье

1798 1 ответов

Ольга 18.02.2017

Доброго дня! Ми з чоловіком одружені 2,5 роки, у нас чудова донечка! На початку стосунків усе було просто чудово, але після одруження його як підмінили! Він став холодним, байдужим! Бувають такі ситуації що мені важко з дитиною, я прошу його про допомогу. Натомість він збирається в гараж бо кумові потрібно машину відремонтувати! Там вони гарненько напиваються пива. Ми перестали виходити в люди, а якщо і ідемо кудись в гості то він обов"язкого має напитися і весь похід закінчується скандалом! Інколи я задаюсь питанням :" Як я могла вийти за таку людину?". Інтим у нас зводиться до 1 разу в тиждень і то якщо він не втомився після роботи! А я дома не втомлююсь, адже "що важкого дома сидіти з дитиною". Ми майже не розмовляєм! Він постійно в гаражі з друзями, а я сижу з кастрюлями і немаю можливості провести пару годин з подругами! Мені його не вистачає, нашого спілкування, романтики, а він не розуміє! Я йому говорила прямим текстом, але марно! Я уже не знаю що робити!

Доброго дня, Ольга.

// На початку стосунків усе було просто чудово, але після одруження його як підмінили!

Як довго ви зустрічалися? Наскільки добре Ви знали свого чоловіка, коли реєстрували Ваш шлюб? Спочатку пара проживає період закоханості, коли кожний з партнерів намагається показати себе з кращої сторони. Цей період триває приблизно до двох років. Коли цей період закінчується, ми повертаємося в реальність і починаємо бачити недоліки свого партнера. А Ваш чоловік, з свого боку, перестав  Вас завойовувати. Вийшовши з стану закоханості, ви  емоційно почали віддалятися один від одного, і зараз потрібно вчитися працювати над стосунками.

За цей період часу у Вас накопилося багато емоцій: образа,  злість, агресія. Все це впливає на комунікацію і стосунки з чоловіком. А за Вашими образами Вам важко побачити чоловіка -  з його потребами і бажаннями. Ваш чоловік, відчуваючи Ваш стан, може несвідомо бути десь, але не в дома. А ,можливо, він і раніше так проводив вільний час, але Ви цього не помічали, чи думали, що зумієте його перевиховати.

Ви перестали бути щасливою, радісною, безтурботною. Коли ви ображаєтесь, ви потрапляєте в дитячий стан, ви немов би закриваєтесь в собі, тим самим наказуючи Вашого чоловіка, проте ця стратегія не результативна. Агресивна поведінка, як батьківська позиція, яка карає і засуджує, оцінює, критикує. У Вашій ситуації найкраще буде техніка: " Я - повідомлення" ( її опис можна знайти в інтернеті).

А що не вистачає Вашому чоловікові? Можливо, змінилася не лише його поведінка, а й Ваша? Ви перестали посміхатися, бути вдячно, відкритою, цікавою для себе. Хто Вам заборонив зустрітися на пару годин з подругами? Зрозуміло, що у  Вас сімейне життя, але хто забрав у Вас можливість відпочинку? Можливо, є  власні, чи батьківські установки, які можна переглянути і знайти час для себе. Знайти час для морального відпочинку. Можливо, у Вас були певні очікування, які зараз не справдилися. Найкраще - це розібратися з власними емоціями, очікування, звідки йдуть Ваші образи, що за ними стоїть?

Що Вам робити:

  1. Розібратися і відпустити свої диструктивні емоції. В той момент, коли Ви відчуваєте образу, варто зупинитися, відчути де саме в тілі є напруга і зробити глибокий вдих і видих.

  2. Важливо навчитися ставати на сторону чоловіка і подивитися на ситуацію з його точки зору.

  3. Ви говорите, що Вам не вистачає його турботи та ніжності, в стосунках менше романтики і страсті. Зробіть йому сюрприз, підготуйтесь все для романтичного вечора. Проявіть ініціативу. Вашому партнеру також може не вистачати ніжності та турботи. 

  4. Залучайте його доглядати за дитиною і довіряйте йому.

Це більше загальне бачення Вашої ситуації. Робота конкретно з Вами буде більш ефективною. З повагою, Аліна Постіл.

Постил Алина Игоревна, психолог г. Черкассы

Лучшие советы и рекомендации в нашем Телеграм канале

Задайте ваш вопрос психологу

Задать вопрос
ПСИХОЛОГУ